Menselijke ontlasting zou vele miljoenen huizen van elektriciteit kunnen voorzien, zo blijkt uit een studie van de Verenigde Naties. 

Als alle menselijk ontlasting wereldwijd zouden worden gebruikt om biogas te produceren, zouden daarmee zeker 138 miljoen huishoudens van stroom kunnen worden voorzien, oftewel alle huishoudens van Brazilië, Indonesië en Ethiopië samen.    

De waarde van dit door menselijke uitwerpselen geproduceerd biogas zou ongeveer 8,5 miljard euro bedragen.    

Dat melden onderzoekers van de United Nations University in een nieuwe studie.

Latrines

Het winnen van energie uit ontlasting zou vooral rendabel zijn in ontwikkelingslanden, waar weinig energiecentrales zijn. Bij hun berekening gaan de wetenschappers er vanuit dat de menselijke poep zou worden verzameld in latrines, oftewel grote openbare toiletten.

De ontlasting wordt in hun plan verwarmd tot 300 graden Celsius, zodat het vocht uit de uitwerpselen zou verdampen. Op die manier zouden er een soort blokken in vaste vorm ontstaan. Wanneer deze gedroogde ontlasting zou worden opgestookt, zou het materiaal ongeveer evenveel energie opleveren als houtskool.

Het creëren van biogassen met menselijke ontlasting kan dan ook de kap van bomen terugdringen, zo benadrukken de onderzoekers.

Bacteriën

Wanneer ontlasting ook nog zou worden gefermenteerd met bacterieën die methaan uitstoten, zouden in theorie vele miljoenen huishoudens van stroom kunnen worden voorzien met het biogas.   

"We hergebruiken de voedingsstoffen uit menselijke ontlasting op veel plaatsen nu al vrij effectief in de landbouw", verklaart onderzoeker Chris Wild op de nieuwssite van United Nations University. "Maar voor de energiewaarde van ontlasting is tot nu toe nog zeer weinig aandacht."  

De wetenschappers hopen binnenkort te starten met een proefproject in Oeganda waarbij het creëren van biogas met menselijke poep op kleine schaal zal worden getest. "Er zijn nog veel uitdagingen te overwinnen, maar ook financieel is het zeer aantrekkelijk om energie te gaan winnen uit ontlasting", aldus Wild.