'Verschil tussen mannelijk en vrouwelijk brein te verwaarlozen'

Vrouwelijke hersenen verschillen niet of nauwelijks van mannelijke hersenen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Het hersengebied hippocampus is bij vrouwen niet groter dan bij mannen, zoals tot nu toe werd aangenomen.  

De theorie dat vrouwen zich emotioneel beter kunnen uiten door de werking van hun hersenen klopt dus niet.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift NeuroImage.

Hersenscans

De wetenschappers van de Rosalind Franklin University in Chicago analyseerden 76 eerdere studies waarbij hersenscans van mannen en vrouwen zijn gemaakt. In totaal namen ze de hersenen van 6.000 individuen onder de loep. Bij al deze mensen werd de grootte van de hippocampus in kaart gebracht.

De hippocampus is een hersendeel in de vorm van een zeepaardje dat zich in beide hersenhelften bevindt. Het gebied is betrokken bij het opslaan van herinneringen, maar koppelt ook emoties aan zintuiglijke ervaringen, zoals reuk, gehoor en smaak.

Geslachtsverschillen

Lang werd aangenomen dat vrouwen een iets grotere hippocampus hadden dan mannen. Daardoor zouden vrouwen zich volgens sommige theorieën beter emotioneel kunnen uiten en beschikken over een beter verbaal geheugen.

"Geslachtverschillen in het brein zijn onweerstaanbaar voor iedereen die probeert om de stereotiepe verschillen in het menselijk brein te verklaren", verklaart hoofdonderzoekster Lise Eliot op nieuwssite EurekAlert.  

De nieuwe studie laat echter zien dat vrouwen helemaal geen relatief grote hippocampus hebben.

Onbetrouwbaar

Volgens Eliot zijn de meeste studies die hersenverschillen tussen mannen en vrouwen aantonen onbetrouwbaar, omdat er conclusies worden getrokken op basis van zeer weinig proefpersonen.

"Veel mensen denken daardoor dat er zoiets bestaat als een mannelijk brein en een vrouwelijk brein", verklaart ze. "Maar als je verder kijkt dan de kleine gepoplariseerde studies, zie je dat de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke hersenen in werkelijkheid minimaal zijn."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie