De Perzische Golf zal eind deze eeuw te maken krijgen met ondraaglijke temperaturen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Tussen 2071 en 2100 zal het kwik in steden als Dubai, Abu Dhabi en Koeweit-Stad op warme dagen voor het eerst boven de 60 graden Celsius uitkomen.

Zelfs jonge, gezonde mensen zullen bij deze temperaturen het risico lopen om te overlijden door de hitte.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.   

Luchtvochtigheid

De wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) kwamen tot hun bevindingen door verschillende klimaatmodellen te analyseren.

De onderzoekers hielden bij het bepalen van toekomstige temperaturen in de Golfregio vooral rekening met luchtvochtigheid en de snelheid waarmee vocht in de lucht verdampt. Op die manier kan worden berekend hoe makkelijk mensen hun lichaamswarmte kwijtraken.

Lichaamswarmte

Uit de analyse blijkt dat de hoogste temperaturen die nu worden gemeten in het gebied (50 graden Celsius) tegen het eind van deze eeuw ongeveer om de dag op de thermometer zullen staan. In grote steden zal de luchtvochtigheid op de warmste dagen zo hoog zijn dat mensen hun lichaamswarmte niet meer kunnen kwijtraken.    

"Onze resultaten laten zien dat klimaatverandering de bewoonbaarheid van bepaalde gebieden sterk kan beïnvloeden als er geen maatregelen worden genomen", verklaart hoofdonderzoeker Jeremy Pal in de Washington Post.