Kinderen die in hun jeugd meer dan zeven keer antibiotica voorgeschreven kregen, worden later zwaarder dan kinderen bij wie dat niet het geval was.
 

Dat blijkt volgens de Wall Street Journal uit een nieuw onderzoek van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Voor de studie werden de medische gegevens van zo’n 164.000 kinderen tussen de 3 en de 18 in de staat Pennsylvania tegen het licht gehouden. De kinderen die wel meer dan zeven keer een antibiotica-kuur hadden gekregen, waren gemiddeld 1,5 kilo zwaarder dan hun leeftijdsgenoten die niet zoveel medicijnen hadden geslikt.

"Het wordt steeds duidelijker dat er een verband is tussen het slikken van antibiotica en het toenemen van gewicht", stelt onderzoeker Brian Schwartz. De oorzaak hiervan is vermoedelijk dat het voedsel anders in het lichaam wordt opgenomen doordat de pillen bepaalde bacteriën uitschakelen die dat werk normaal doen.

Resistent

Hierdoor neemt het lichaam netto meer calorieën  op. "Het is logisch dat deze extra gewichtstoename zich ook na het achttiende jaar voortzet", aldus de arts.

Antibiotica behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld. Maar de kritiek op het veelvuldig voorschrijven van de pillen neemt toe, omdat bacteriën zich op den duur leren aanpassen aan de stoffen die het lichaam helpen ze te bestrijden.