Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Zelfs handsfree bellen met stembediening leidt af'

Zelfs bellen in de auto met stembediening leidt een bestuurder af. Elke vorm van het gebruiken van de mobiele telefoon zorgt gedurende 27 seconden voor minder alertheid achter het stuur.
 
Door NU.nl

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de University van Utah. Het onderzoek is gebaseerd op de evaluatie van het rijgedrag van 250 volwassen automobilisten.

"Na het voeren van een gesprek duurt het maximaal 27 seconden voordat een bestuurder zijn of haar aandacht weer volledig bij het verkeer heeft", stelt professor David Strayer. Als een auto 40 kilometer per uur rijdt, wordt in die tijd een afstand van drie voetbalvelden afgelegd.

Het feit dat een telefoon reageert  op stembediening, maakt geen verschil. "Wie zich focust op het bellen, op wat voor manier dan ook, concentreert zich minder op de rij-omgeving."

Voetgangers

De onderzoekers onderzochten het belgedrag van bestuurders in verschillende auto’s en met verschillende smartphones. De mate van afleiding hangt volgens de resultaten mede af van hoe moeilijk de bediening van het handsfree toestel is. "De verminderde concentratie kan er, ook na het ophangen, voor zorgen dat bestuurders borden of voetgangers niet goed ziet", aldus een woordvoerder van verkeersorganisatie AAA.

Volgens de onderzoekers stierven de afgelopen jaren zo’n 3100 personen bij een ongeluk dat werd veroorzaakt door een bellende bestuurder. Meer dan 400.000 mensen raakten gewond.

 

Aanbevolen artikelen