Mannelijke brulapen met een zware stem hebben relatief kleine testikels, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De soorten die de luidste basklanken produceren kunnen veel minder sperma produceren dan soorten die een wat hogere stem hebben.

Toch voelen vrouwtjes zich het meest aangetrokken tot mannetjes die diepe basklanken produceren bij hun lokroep.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Tongbeen

De zwaarte van de stem van een brulaap wordt bepaald door zijn tongbeen, een botje in de hals dat trillingen van de stem versterkt. Hoe groter dit botje, hoe dieper het stemgeluid van het dier. 

De wetenschappers van de Universiteit van Cambridge onderzochten de tongbeenderen van meer dan tweehonderd mannelijke brulapen van verschillende soorten, waarvan de resten zijn opgeslagen in museums. 

Uit het onderzoek blijkt dat het volume van de tongbeenderen sterk uiteen loopt bij verschillende soorten. "Het grootste tongbeen was veertien keer zo groot als het kleinste bot", verklaart hoofdonderzoeker Jake Dunn op BBC News.

Harem

De grootte van het tongbeen bleek verder samen te hangen met de grootte van de testikels van de dieren. Brulapen met zware stemmen hadden relatief kleine teelballen. "De verschillen waren dramatisch groot", aldus Dunn. "De grootste teelballen zijn 6,5 keer zo groot als de kleinste."

De wetenschappers vermoeden dat de testikels en tongbeenderen van verschillende soorten brulapen op uiteenlopende manieren zijn geëvolueerd door hun manier van paren.

Bij sommige soorten brulapen leven mannetjes met een harem van vrouwtjes. Om andere mannetjes bij hun vrouwtjes weg te houden evolueerden deze apen waarschijnlijk een groot tongbot, waarmee ze luid kunnen schreeuwen om concurrenten op afstand te houden.

"Vrouwtjes vinden een zware stem daardoor aantrekkelijker", aldus Dunn.   

Bevruchten

Bij andere soorten brulapen paren mannetjes met verschillende vrouwtjes. Deze mannetjes ontwikkelden vermoedelijk grote testikels, zodat ze meer vrouwtjes kunnen bevruchten. 

Het ontwikkelen van zowel een groot tongbot als grote testikels was volgens de wetenschappers onmogelijk, omdat de dieren dan veel meer energie (voedsel) nodig zouden hebben dan nu. "De soorten hebben dus heel verschillende eigenschappen ontwikkeld, die afhankelijk zijn van hun paarsysteem", aldus Dunn.