In de aankomende drie jaar wordt Los Angeles 99,9 procent zeker getroffen door een aardbeving van minstens magnitude 5.

Dat stelt een onderzoeksteam van Nasa en vier Amerikaanse universiteiten. Volgens de onderzoekers is het voor 35 procent zeker dat zelfs een aardbeving van magnitude 6 de stad met 3,9 miljoen inwoners treft.

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van een aardbeving op 28 maart 2014. Die had een magnitude van 5.1. Daarbij vielen geen doden, maar werd de infrastructuur van de stad ernstig beschadigd. Vele waterleidingen en wegen raakten beschadigd bij de aardschok.

Radar

Na die aardbeving heeft het onderzoeksteam radarbeelden vanuit de lucht gemaakt van het getroffen gebied. Daaruit blijkt dat het terrein nog veel seismische activiteit vertoont. Die opbouwende energie komt volgens de onderzoekers binnen de aankomende drie jaar naar de oppervlakte.

Volgens onderzoek van het wetenschappelijke bureau USGS is de kans op een aardbeving in het gebied iets kleiner, namelijk 85 procent.

De stad Los Angeles is bovenop de San Andreasbreuk gebouwd: een gebied waar twee tektonische platen langs elkaar bewegen. De spanning die daarbij ontstaat veroorzaakt aardbevingen in dat gebied.

De laatste grote aardbeving in Los Angeles was op 17 januari 1994. Bij een schok van magnitude 6.7 vielen 57 doden, ruim negenduizend gewonden en werd een schade van 25 miljard dollar geconstateerd.