Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft de World Solar Challenge gewonnen. Het is de zesde keer dat het team de race wint. Solar Team Twente is als tweede geëindigd.

De teams namen het in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) tegen elkaar op in Australië.

De Solar Challenge is een prestigieuze wedstrijd met zonneauto's. De deelnemers moeten ongeveer drieduizend kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden.

De wedstrijd was dit jaar bijzonder spannend, omdat de teams heel dicht bij elkaar reden. Het team uit Twente stond lang op de eerste plaats, maar werd woensdag van de troon gestoten door het team uit Delft. Toch was het geen gemakkelijke opgave.

"Er waren vanochtend veel wolken dus we maakten ons wel zorgen of we genoeg energie konden krijgen", aldus een woordvoerster van het Nuon Solar Team. "Een kwartier nadat de race was begonnen, trok het open gelukkig."

Video: Delftse studenten winnen Solar Challenge

Twee minuten

Uiteindelijk finishte het team uit Twente met een achterstand van twee minuten. "Echt bizar. Het is ongekend hoe klein het verschil is", vertelde coureur Wouter Put na afloop. "Het is een raar gevoel. We zijn blij, maar het verschil is zo klein." Toch zijn de studenten uit Twente onverminderd trots.

"We voelen ons ook winnaars", zegt Put. "Het is fantastisch dat we met twee Nederlandse teams het WK voor zonneauto's kunnen beslissen."

Eindhoven

Een team uit Eindhoven doet mee in een andere categorie, die voor gezinsauto's op zonne-energie. De auto, de Stella Lux, heeft nog ongeveer 300 kilometer te gaan tot Adelaide en komt daar vrijdag over de finish. De Brabanders liggen op de tweede plek in hun klasse. Een Japanse auto gaat aan kop.

"Maar we krijgen bonuspunten doordat wij met twee inzittenden rijden, in plaats van met één. Ook kijkt de jury naar het energieverbruik. Zelfs als we tweede worden, kunnen we dus nog winnen. Dat is twee jaar geleden ook gebeurd", aldus een woordvoerster van de Eindhovenaren. De jury beslist zondag wie die race heeft gewonnen.