In de toekomst zullen er nog veel meer planeten zoals de aarde ontstaan in het heelal. 

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Op dit moment zijn er alleen in de Melkweg waarschijnlijk al een miljard aarde-achtige planeten te vinden. 

In de komende honderd biljoen jaar zal het aantal planeten in het heelal waarop leven mogelijk is waarschijnlijk nog eens vertienvoudigen.

Waterstof

De wetenschappers baseren hun voorspelling op de overgebleven hoeveelheid waterstof en helium in het heelal. Uit wolken van deze stoffen ontstaan sterren en planetenstelsels.

Met behulp van waarnemingen van de Hubble-telescoop hebben de sterrenkundigen berekend dat bij de vorming van de aarde slechts 8 procent van alle 'sterrenvormende' gassen in het heelal was opgebruikt.

Uit het overgebleven helium en waterstof dat zich nog in het heelal bevindt, zullen volgens de wetenschappers nog talloze planeten worden gevormd, vooral in clusters van sterrenstelsels en kleine dwergstelsels.

Bewoonbaar

"Onze belangrijkste motivatie was om te ontdekken wat de plaats van de aarde is in de context van de rest van het universum", verklaart hoofdonderzoeker Peter Behroozi op nieuwssite EurekAlert. "Als je kijkt naar de andere planeten die in de toekomst nog zullen ontstaan, is de aarde vroeg geboren."

Een groot deel van de nieuwe planeten zal ontstaan in de bewoonbare zones van sterren, waar de temperatuur in theorie geschikt is voor het ontstaan van leven. Het aantal aarde-achtige planeten zal net als het totale aantal planeten waarschijnlijk vertienvoudigen.  

"Er is nog genoeg materiaal over om nieuwe planeten te vormen, in de Melkweg en daarbuiten", aldus onderzoekster Molly Peeples.