De hersenverbindingen van te vroeg geboren baby's zijn relatief zwak, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Met name netwerken in het brein die verantwoordelijk zijn voor emotie en aandacht zijn na een vroeggeboorte minder goed ontwikkeld bij baby's.

Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Washington bekendgemaakt op de conferentie Neuroscience 2015.

Mogelijk verklaart de bevinding waarom te vroeg geboren baby's later iets meer risico lopen op psychiatrische aandoeningen.   

Hersenscans

De wetenschappers maakten hersenscans van 76 baby's die tenminste tien weken te vroeg waren geboren. De foto's werden vergeleken met scans van 58 pasgeboren baby's die de volle negen maanden in de baarmoeder hadden doorgebracht.

De scans van de te vroeg geboren kinderen werden pas gemaakt op de datum waarop hun geboorte eigenlijk had moeten plaatsvinden, zodat hun hersenen hetzelfde stadium van ontwikkeling hadden bereikt als de hersenen van de andere baby's.

Witte stof

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de hersenen van premature baby's relatief weinig witte stof bevatten. "We vonden bij de te vroeg geboren kinderen significante verschillen in witte stof en afwijkingen in hersencircuits ten opzichte van de andere baby's", verklaart hoofdonderzoekster Cynthia Rogers op de nieuwssite van de Universiteit van Washington. 

Rogers wil nu uitzoeken of de verzwakte hersenverbindingen op latere leeftijd voor problemen kunnen zorgen. Het is namelijk al langer bekend dat premature baby's in hun volwassen leven een iets verhoogde kans hebben om psychiatrische aandoeningen te ontwikkelen.

"We willen de kinderen uit de studie opnieuw onderzoeken als ze een jaar of tien zijn", aldus Rogers. "Vanaf die tijd willen we hun ontwikkeling volgen en de groei van hun hersenen gaan vergelijken."