Een nieuw ontdekte mottensoort in de Verenigde Staten krijgt deze week een naam op een online veiling. 

De hoogste bieder op de veiling mag een naam verzinnen voor de mot die ongeveer 2,5 centimeter groot is.

De opbrengst van het initiatief gaat naar de organisatie die het onderzoek naar de nachtvlinder financieel mogelijk maakte, de Western National Parks Association.

Goedgekeurd

De nieuwe mottensoort werd al acht jaar geleden ontdekt door de Amerikaanse bioloog Eric Metzler in het White Sands National Monument in New Mexico, een gebied met veel zandduinen. Pas nu is zijn analyse van het insect goedgekeurd door onafhankelijke wetenschappers en staat vast dat het gaat om een unieke soort.

Metzler heeft daarom het recht om de mot een naam te geven, maar hij kiest voor een online veiling om geld op te halen voor de organisatie die zijn onderzoek sponsorde. "Ik ben geen rijk man, maar zo kan ik deze instelling toch nog wat geld geven, simpelweg door mijn hersenen te gebruiken", verklaart hij op nieuwssite Phys.org

Naam

De winnaar van de veiling moet de mot een Latijnse naam geven en mag zijn eigen naam verwerken in deze soortnaam.

Metzler zal assisteren bij het bedenken van de naam, die ook nog moet worden goedgekeurd door een onafhankelijke wetenschappelijke organisatie.

De veiling is begonnen op zaterdag 17 oktober en loopt tot 23 oktober. In de eerste dagen hebben bezoekers al enkele duizenden euro's geboden. Niet zo gek, vindt organisator Amy Reichgott van de Western National Parks Association. "Wanneer krijg je nu ooit de kans om een mot naar jezelf te vernoemen."