De Delftse studentenraket Stratos II+ heeft een hoogte van 21 kilometer bereikt. Nog nooit kwam een raket die door Europese studenten is gebouwd, zo hoog. Het oude record, 12,5 kilometer, was sinds 2009 in handen van de TU Delft.

De raket werd vrijdagmiddag gelanceerd in het zuidwesten van Spanje. Het was de bedoeling om naar 50 kilometer hoogte te gaan, maar dat lukte niet.

De raket had 0,85 seconden na lancering al een snelheid van 100 kilometer per uur. De topsnelheid, met 13.000 pk, ligt rond de 3000 kilometer per uur. Daarmee ging hij in anderhalve minuut naar het hoogste punt.

Vervolgens kwam een parachute naar buiten en zakte de raket terug naar de aarde. Ruim tien minuten na lancering plonsde hij in de Atlantische Oceaan. De 7 meter lange raket gebruikt als brandstof een mengsel van sorbitol (zoetstof) en paraffine (kaarsvet).

Video: Raket uit Delft breekt Europees record

Raket uit Delft breekt Europees record
Raket uit Delft breekt Europees record

Derde poging

De studenten hadden donderdag ook geprobeerd de raket te lanceren, maar toen mislukte dat. Een klep naar de motor ging niet open en de raket bleef op de grond staan. Ook vorig jaar mislukte de recordpoging.

Meer studententeams azen op het hoogterecord. Volgende week gaat een team uit Stuttgart een poging wagen om een raket naar 30 kilometer hoogte te lanceren. Over een paar jaar willen de Delftenaren echt de ruimte in. Om dat te halen, moeten ze boven de 100 kilometer komen.