Dinsdag 28 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
koraal

'Voedselketen in oceanen staat op instorten'

De voedselketen in de wereldzeeën staat op instorten door de opwarming van de aarde, zo blijkt uit een grootschalige analyse die biologen uitvoerden. 
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Grote vissoorten zullen in de toekomst steeds meer energie nodig hebben om zich voort te bewegen in het steeds warmer wordende zeewater.

Tegelijkertijd zal er voor deze vissen steeds minder voedsel beschikbaar zijn in de vorm van plankton en kleine vissen, omdat deze soorten zich niet kunnen aanpassen aan de warmte.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Adelaide in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Plankton 

De wetenschappers analyseerden 632 eerdere onderzoeken naar oceaanwater, koraalriffen, plankton en zeedieren. Uit hun analyse blijkt dat vrijwel alle soorten het steeds moeilijker zullen krijgen om te overleven door de stijgende temperatuur van het water.

Alleen de kleinste micro-organismen zullen profiteren van de opwarming van de oceanen. Maar vrijwel alle vissen en grotere soorten plankton (zoals kreeftachtigen, kwallen en watervlooien)  zullen in aantal afnemen. Vooral voor carnivore vissen zal de zoektocht naar voedsel moeilijker worden. 

Mensen

Volgens hoofdonderzoeker Ivan Nagelkerken staat de voedselketen in de oceanen dan ook op instorten, zeker omdat vissen door de opwarming van het water juist meer voedsel nodig hebben. 

"Door de snellere stofwisseling van vissen in het warme water en de grotere behoefte aan voedsel die ze daardoor zullen ontwikkelen, zal er een tekort ontstaan aan voedsel voor carnivoren", verklaart hij op de nieuwssite van de Universiteit van Adelaide. "De voedselketen zal daardoor van boven naar beneden instorten, er zullen steeds minder soorten overblijven."

Die ontwikkeling kan in sommige gevallen ook leiden tot een tekort aan voedsel voor mensen, zo waarschuwt Nagelkerken. "Vooral in populaties aan de kust, die afhankelijk zijn van de oceaan voor voedsel en handel."

Aanbevolen artikelen