Mensen zijn te identificeren op basis van hersenscans, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Het patroon van hersenverbindingen in het menselijk brein verschilt zo sterk per persoon dat mensen eraan zijn te herkennen.  

Ook kan een hersenscan tot op zekere hoogte aanwijzingen bieden over iemands intelligentie.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Patroon

De wetenschappers maakten hersenscans van 126 mensen die verschillende taken uitvoerden, zoals een geheugen- of taaltest. Ze brachten vervolgens bij elke proefpersoon in kaart welke hersengebiedjes op hetzelfde moment actief werden. Op die manier werd bij alle deelnemers een bijna uniek patroon van hersenverbindingen zichtbaar.  

Als de wetenschappers eenmaal een hersenscan van een individu hadden geanalyseerd bij een bepaalde taak, slaagden ze erin om die persoon daarna met 99 procent zekerheid opnieuw te identificeren als hij of zij diezelfde taak opnieuw uitvoerde in de hersenscanner.    

Intelligentie

De wetenschappers vonden ook een verband tussen de intelligentie van mensen en hun hersenverbindingen. Proefpersonen die relatief hoog scoorden bij intelligentietesten, bleken vooral meer verbindingen te hebben tussen hun voorhersenen en de zogenoemde pariëtale kwabben daar vlak achter. Deze verbindingen worden actief bij het uitvoeren van denktaken.  

Volgens onderzoekster Emily Finn is het belangrijk dat er meer bekend wordt over de individuele verschillen tussen hersenen. Mogelijk kunnen de bevindingen in de toekomst leiden tot behandelingen op maat in de psychiatrie.

"We hebben honderden medicijnen om psychische ziektes te behandelen", verklaart Finn op Nature News. Veel van die behandelingen falen volgens haar omdat de hersenen van mensen zeer verschillend reageren op de medicijnen. "Dit onderzoek kan mogelijk leiden tot nieuwe behandelingen."