NASA wil in de jaren dertig van deze eeuw astronauten naar Mars sturen. Menselijke aanwezigheid op Mars moet uitwijzen of de planeet de mens in de toekomst onafhankelijk kan maken van de aarde.

Dat presenteert NASA donderdag in het rapport 'Journey to Mars'.

In het rapport meldt de ruimtevaartoganisatie dat het net als met de Apollomissies "voor de gehele mensheid aan de reis begint". Maar, stelt NASA, "anders dan bij de Apollomissies, zullen we dit keer blijven".

"Inspanningen die vandaag en in het komende decennium worden gedaan, zullen de basis leggen voor het onafhankelijk worden van de aarde." De Marsmissies moeten er voor zorgen dat de mens een lange tijd verwijderd van de aarde kan leven.

Modules

Nadat astronauten richting Mars zijn gereisd voor vooronderzoek, wil NASA in een later stadium van het project modules op plaatsen op de rode planeet. Door het stichten van koloniën op Mars, zouden ruimtereizigers er jaren moeten kunnen doorbrengen.

Op deze manier kan men zien in hoeverre Mars zuurstof, brandstof, water en bouwmateriaal kan leveren. Dit is nodig om astronauten zelfstandiger te maken. Zelfstandigheid is belangrijk volgens NASA, omdat het bij verre missies als deze maanden duurt voordat er bevoorraad kan worden.

Gezondheidsrisico's

De ruimtevaartorganisatie blijft ook werken aan manieren om de mens langer in de ruimte te kunnen laten leven, zonder dat de gezondheidsrisico’s te groot zijn. Hiervoor worden experimenten gedaan in het International Space Station.

De toegenomen interesse in Mars is veroorzaakt door het nieuws van eind september dat er hoogstwaarschijnlijk stromend water op de planeet is. Reuters meldt donderdag dat er grote meren op Mars aanwezig zijn geweest, waardoor het aannemelijker is dat er leven op de planeet is.