Op Hompelvoet, een onbewoond Zuid-Hollands eiland, bloeien tienduizenden herfstschroeforchissen. Hiermee is het wellicht de grootste populatie van de zeldzame orchideeënsoort in Europa.

Dat meldt Natuurbericht.

Toen de plant in 2004 voor het eerst werd aangetroffen op het eiland, telde de populatie herfstschroeforchissen ongeveer driehonderd exemplaren. Er wordt geschat dat er dit jaar 45.000 orchideeën in bloei staan.

Het zeldzame plantje komt voor in Europa, Azië en Noord-Afrika. De plant heeft een spitse punt en lijkt weinig op de maanorchidee met de karakteristieke witte bloemen. 

In Nederland gaat het over het algemeen niet goed met de herfstschroeforchis. De populatie neemt op landelijk niveau af door de inmenging van de mens in de natuur. Door verschillende oorzaken is de bodem in Nederland minder voedzaam voor sommige planten.

Staatsbosbeheer

Hompelvoet is van oorsprong een getijdeplaat. Sinds het afsluiten van de Grevelingen in de jaren zeventig is de plaat droog komen te liggen en is het eiland rijkelijk begroeid met diverse planten en bloemen.

Het eiland wordt enkel bewoond door grote grazers, die samen met Staatsbosbeheer de vegetatie op het eiland onderhouden. Hierdoor gedijt de herfstorchis er goed.

De herfstschroeforchis komt vooral voor langs de kust. De plant is vermoedelijk neergedaald op Hompelvoet via Westduinen, ruim drie kilometer van het eiland af. Naast de kustprovincies is ook Zuid-Limburg een vindplaats van de herfstschroeforchis.