De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar drie mensen. 

De Ier William C. Campbell en Satoshi Ōmura uit Japan worden beloond voor ontdekkingen in het kader van de behandeling van bepaalde infecties die worden veroorzaakt door Rondwormen. 

Campbell en Ōmura hebben een medicijn ontwikkeld dat volgens de Nobelstichting een revolutie teweegbrengt in de behandeling van sommige ernstige parasitaire infecties. 

"Deze ontdekkingen bieden de mensheid krachtige nieuwe middelen om ziekten te bestrijden die elk jaar honderden miljoenen mensen raken", stelt de Nobelstichting. 

De Chinese Youyou Tu krijgt de Nobelprijs voor de ontwikkeling van een nieuwe Malaria-behandelmethode. Ze ontdekte dat een Chinees plantje, de zomeralsem, bijzonder goed werkt tegen malaria. Die ziekte kost elk jaar een half miljoen levens. Malaria kan worden bestreden met een speciaal stofje in de zomeralsem, namelijk artemisinine. Youyou Tu is de twaalfde vrouw die de Nobelprijs voor de Geneeskunde wint. 

Video: Nobelprijs voor de Geneeskunde bekendgemaakt

Nobelprijs gaat naar behandelmethodes infectieziekten
Nobelprijs gaat naar behandelmethodes infectieziekten

Individuele onderzoekers

De Nobelprijs voor de Geneeskunde wordt zelden door individuele onderzoekers gewonnen. Tot op heden zijn er 207 prijswinnaars in de 105 edities van de Nobelprijzen: een gemiddelde van 1,97 personen per jaar.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan de Amerikaan John O'Keefe (74) en het Noorse echtpaar May-Britt (51) en Edvard Moser (52).

Willem Einthoven was in 1924 de eerste Nederlander die de prijs in ontvangst mocht nemen. Hij ontdekte het mechanisme van het elektrocardiogram. In 1929 volgde Christiaan Eijkman, voor de ontdekking van diverse vitamines.