Landbouwgewassen zijn mogelijk tegen insecten te beschermen met geurmachines. Dat beweren wetenschappers in een nieuwe studie. 

Veel wilde planten produceren geurstoffen waarmee ze natuurlijke vijanden (wespen en mieren) lokken van de rupsen en kevers die hun bladeren aanvreten.

Mexicaanse wetenschappers werken aan machines die deze geuren nabootsen, zodat ook landbouwgewassen ervan kunnen profiteren.

Dat melden ze in het wetenschappelijk tijdschrift Trends in Plant Science.

Kweekproces

De meeste landbouwgewassen maken geen geurstoffen meer aan om 'goede' insecten te lokken. Dat komt omdat kwekers van deze planten zich in het verleden tot doel stelden om alle diertjes op afstand te houden. De genen die de geuren produceerden om wespen en mieren te lokken zijn gedurende het kweekproces uit de gewassen gefilterd. 

Pas in de laatste dertig jaar zijn wetenschappers erachter gekomen dat de geurstoffen zeer nuttig kunnen zijn voor de bescherming van bladeren tegen rupsen, kevers en bladluizen.

Terugbrengen

"Wilde planten stoten vaak natuurlijke geuren uit op het moment dat ze beschadigd raken door insecten", verklaart Martin Heil van het instituut CINVESTAV-Irapuato op nieuwssite EurekAlert"Deze geuren trekken de natuurlijke vijanden aan van deze plaaginsecten."

De wetenschappers voeren op dit moment de eerste tests uit met apparaatjes die de 'lokgeuren' nabootsen. Volgens Heil zouden dit soort geurkastjes uiteindelijk een deel van de pesticiden kunnen vervangen die in de landbouw worden gebruikt. "We willen de planten hun natuurlijke immuunsysteem teruggeven."