Amerikaanse wetenschappers hebben een robot ontworpen die zelfstandig de zeebodem kan verkennen.

Dat meldt de Britse nieuwssite New Scientist.

De zwemmende robot is uitgerust met een camera en speciale software die veel voorkomende aanzichten op de zeebodem razendsnel in kaart brengt.

Daardoor leert de robot om opvallende details zoals koraal of scheepswrakken te onderscheiden van minder interessante stukken zeebodem, zoals stroken zand.  

Zwemvliezen

De software voor de robot is ontworpen door onderzoekers van het Woods Hole Oceanographic Institution in Massachusetts.  

Het computerprogramma dat patronen op de zeebodem herkent, werd eerst getest met behulp van foto's. Maar uiteindelijk werd het systeem geïnstalleerd op Aqua, een robot met zwemvliezen die zichzelf kan voortbewegen in het water.

Bij de eerste duik voor de kust van Barbados gedroeg de robot zich volgens hoofdonderzoeker Yogesh Girdhar "nieuwsgierig als een puppy". Het apparaat cirkelde over de zeebodem en bleef lang hangen bij planten en koralen. Boven stukken zand bracht de robot maar weinig tijd door.

Missie

De wetenschappers stuurden bij wijze van experiment ook een duiker het water in om te zien hoe Aqua erop zou reageren. De robot kreeg de vreemde verschijning meteen in de gaten en volgde de duiker een tijdje.

De duikrobot kan volgens Girdhar in de toekomst van pas komen bij verkenningsoperaties in diepste delen van de oceaan en mogelijk zelfs bij missies in oceanen op andere planeten.