Het Rijksmuseum heeft vele duizenden schilderijen met vogels erop. Maar niet bij al die werken zijn de vogelnamen bekend. Daarom gaat het Rijksmuseum op dierendag met kenners naar hun vogels kijken.

Dat meldt het programma Vroege Vogels.

Het project is een samenwerking met het Naturalis, dat ook een omvangrijke collectie historische tekeningen van planten en dieren heeft, inclusief veel afbeeldingen van vogels.

Het Rijksmuseum heeft, met een collectie van ruim 1,2 miljoen objecten, heeft veel prenten, schilderijen en aardewerk waarop vogels zijn afgebeeld. De 37 miljoen objecten tellende collectie van Naturalis bevat honderdduizenden vogels van over de hele wereld, verzameld in de afgelopen 200 jaar.

Meerkoet

Er worden op dierendag vijftig vogelaars toegelaten tot het project. De experts bekijken de schilderijen van achter hun computer: de afbeeldingen met de vogels zijn digitaal gemaakt.

Historicus Ruud Valk meldt de NOS dat het inroepen van de kennis van de vogelexperts hard nodig is: "Kunsthistorici zijn vaak niet eens in staat om een meerkoet thuis te brengen op een schilderij." Aan de hand van de nieuwe kennis over de dieren op de doeken kan onder meer beter worden achterhaald waar en wanneer een werk is gemaakt.

Wikipedia

Het Rijksmuseum en Naturalis doneren na de identificatiedag een deel van hun digitale collectie vogelbeelden aan Wikimedia Commons, de vrije beeldbank van Wikipedia. Het is de bedoeling om zondag zoveel mogelijk vogels op de beelden te analyseren.

Volgens de NOS overweegt het Rijksmuseum in de toekomst ook andere objecten op schilderijen te laten determineren door kenners, zoals kleding, bloemen of kastelen.