Australische wetenschappers hebben luiers ontworpen voor dikkopschildpadden om de eetgewoontes van de dieren te bestuderen. 

De luiers zijn vervaardigd van T-shirts en kunnen met klittenband aan de lichamen van de dieren worden bevestigd.

In de kledingstukken zitten gaten voor de staart, kop en vinnen van de schildpadden en aan de onderkant is een bakje bevestigd waarmee poep wordt opgevangen.

Dat meldt de Universiteit van Queensland.

Dieet

Met behulp van de luiers zou het mogelijk moeten zijn om de uitwerpselen van dikkopschildpadden te verzamelen in de open oceaan. Australische onderzoekers willen op die manier het dieet van de dieren onderzoeken en de gebieden in kaart brengen waar de schildpadden hun voedsel verzamelen.

Om te testen wat de beste manier is om de poep van de 120 kilo zware dieren op te vangen, hielden ze tijdelijk zes dikkopschildpadden in een grote tank. 

Eerst probeerden ze uitwerpselen te verzamelen door een soort flexibele trechter aan het schild van de dieren te bevestigen, precies onder hun anus. Maar dit systeem bleek niet goed te werken. "Het was te moeilijk om deze apparaatjes goed op hun plek te houden", verklaart hoofdonderzoeker Owen Coffee op BBC News.

Klittenband

De van T-shirts gemaakte luiers zijn volgens onderzoekster Kathy Townsend wel geschikt om de poep van de dieren op te vangen.

"Tot onze verrassing, werkte het meteen perfect. De pakjes waren eenvoudig aan te trekken, zagen er goed uit en Owen kon de poepmonsters heel makkelijk verzamelen."

De schildpadden zijn inmiddels weer vrijgelaten en zwemmen nu zonder luiers in de oceanen. Het is nog niet bekend wanneer de wetenschappers de eerste schildpadden in het wild willen uitrusten met luiers.