Woensdag 29 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Hersenhelften van muzikant reageren verrassend synchroon op muziek

De beide hersenhelften van muzikanten werken verrassend goed samen bij het luisteren naar muziek, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Als professionele muzikanten worden geconfronteerd met muziek, is in hun linker- en rechterhersenhelft precies dezelfde soort activiteit te zien.

Verder wordt het gebied dat hun beide hersenhelften met elkaar verbindt bijzonder actief.

Dat melden onderzoekers uit Finland in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Hersenscanner

Bij hun onderzoek lieten de wetenschappers van de universiteit van Jyväskylä enkele tientallen professionele muzikanten en mensen zonder muzikale opleiding in een hersenscanner naar muziek luisteren. Alle deelnemers kregen verschillende muziekstukken te horen van rock tot tango. De activiteit in hun hersenen werd onderling vergeleken.

De beide hersenhelften van de muzikanten bleken op ongeveer dezelfde manier te reageren op de muziek. Bij niet-muzikale mensen waren er juist grote verschillen te zien tussen de activiteit in hun linker- en rechterhersenhelft.  

Volgens hoofonderzoekster Iballa Burunat reageren de hersenen van muzikanten meer synchroon, doordat ze zichzelf bij het bespelen van een instrument trainen om hun beide handen onafhankelijk van elkaar te laten reageren op muziek.

Keyboard

Het is volgens Burunat dan ook geen toeval dat de hersenhelften van keyboardspelers de meest identieke reactie vertonen en de hersenen van vioolspelers net iets minder synchroon reageren op muziek.  

"Keyboardspelers spiegelen de bewegingen van hun handen en vingers bij het spelen", verklaart ze op nieuwssite New Scientist. "Hoewel het bespelen van een snaarinstrument ook een fijne motoriek vereist, zijn de bewegingen van de linker en rechterhand minder synchroon."

Ook onafhankelijk onderzoeker Marcus Pearce van de Queen Mary Universiteit van Londen is onder de indruk van de studie. 

"Het is één ding om verschillen in hersenactiviteit te zien bij mensen die een instrument bespelen, maar bij deze studie zijn verschillen in het brein waargenomen bij mensen die alleen maar naar muziek luisteren", aldus Pearce "Onze perceptie van muziek lijkt echt te veranderen door muzikale training."

Aanbevolen artikelen