Wageningen heeft Leiden van de troon gestoten als de beste universiteit van Nederland.

Dat blijkt uit de jaarlijkse wereldwijde universiteitenranglijst van Times Higher Education magazine.

Wageningen staat dit collegejaar op de 47ste plek in de mondiale top van tweehonderd universiteiten. Vorig jaar was dit nog de 73ste plek. Leiden is dit jaar gezakt naar de 67ste plaats. Leiden moet daarmee ook de Universiteit van Amsterdam (58), Universiteit Utrecht (62) en de TU Delft (65) voor zich dulden.

In de top 200 zijn verder de Erasmus Universiteit Rotterdam (71), Rijksuniversiteit Groningen (74), Maastricht University (88), Radboud Universiteit (125), Universiteit Twente (149), Vrije Universiteit Amsterdam (154) en de TU Eindhoven (176) te vinden. Tilburg University valt net buiten de top 200.

Jaarlijks publiceert het magazine zijn zogeheten World University Rankings, een mondiale top 200 van universiteiten. Nederland scoort traditioneel erg goed. Op de ranglijst hoeft Nederland alleen de Verenigde Straten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voor te laten gaan.

Koploper

Lijstaanvoerder is, net als vorig jaar, het Amerikaanse California Institute of Technology. Daarna volgen de universiteiten van Oxford (GB), Harvard (VS) en Stanford (VS). Het Zwitserse ETH Zürich (9) is de enige niet-Britse of -Amerikaanse universiteit in de top tien.

Bij het opstellen van de lijst wordt gekeken naar onder meer onderzoek, onderwijs en internationale activiteiten.

Karl Dittrich, de voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), spreekt van ''een prestatie van wereldformaat waar wij trots op zijn''. De VSNU krijgt naar eigen zeggen regelmatig de vraag waarom er geen Nederlandse universiteiten in de top 10 staan.

''Als je daar wilt komen, zou je de beste onderdelen van iedere Nederlandse universiteit moeten samenbrengen in één instituut. En dan ben je er nog niet. Het eigen vermogen van bijvoorbeeld Harvard is vele malen groter dan dat van alle Nederlandse universiteiten samen'', aldus Dittrich.