Nederland raakt topwetenschappers kwijt aan andere landen. Steeds vaker dreigen de onderzoekers ons land te verruilen voor een positie in het buitenland.

Daarvoor waarschuwen rector Frank Baaijens van de Technische Universiteit Eindhoven en Frank den Hollander van de bèta-adviesraad van wetenschapsacademie KNAW in de Volkskrant woensdag.

"Ik weet uit mijn omgeving dat er aan talentvolle mensen wordt getrokken. We maken ons daarover grote zorgen. We blijken maar beperkt in staat toptalenten duurzaam aan ons te binden", aldus Baaijens.

In het buitenland kunnen de wetenschappers volgens Baaijens meer verdienen. Ook raken zij in Nederland "gedesillusioneerd" van het voortdurend moeten aanvragen van onderzoekssubsidie. "Als we als land de ambitie hebben om in de Champions League van de wetenschap mee te draaien, moeten er gewoon meer middelen tegenover staan", vindt hij.

Wetenschapsland

"Dit is meer dan een incident", zegt Den Hollander in de krant. "Dit onderwerp leeft bij de KNAW zeer. Nederland is een fantastisch wetenschapsland, maar het buitenland is ook hard gegroeid. Wij zien jonge mensen die tot de absolute top behoren en die zeggen: ik kan in het buitenland een hele groep opzetten."

Het probleem is volgens Den Hollander zo belangrijk dat de Akademie overweegt om een formeel advies op te stellen hoe omgegaan moet worden met de situatie.