Wolkenvelden en mist dreigen in de nacht van zondag op maandag roet in het eten te gooien voor mensen die de maansverduistering willen aanschouwen. 

Voor het eerst sinds lange tijd is er sprake van een volledige maansverduistering, in combinatie met een 'bloedmaan'.
De schijf van de maan is bovendien groter dan anders, doordat hij erg dicht bij de aarde staat. Dat fenomeen wordt 'supermaan' genoemd. 

De verduistering begint om 2.11 uur. Tussen 4.11 uur en 5.24 uur is het hoogtepunt; de maan trekt dan helemaal in de schaduw van de aarde. Rond 7.24 uur is alles voorbij.

De eclips is van begin tot eind te zien in Nederland. De laatste keer dat dat het geval was, was in 2008. De volgende keer is in 2029.

Een maansverduistering ontstaat als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat. De aarde houdt de zonnestralen tegen en de maan kan het licht dus niet naar de aarde kaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood.

Wolkenvelden en mist 

Een noorden- tot noordoostenwind voert de komende 24 uur echter vochtige lucht van de Noordzee aan en daardoor kunnen vannacht laaghangende bewolking en mist ontstaan. Dit betekent dat de supermaansverduistering niet overal te volgen zal zijn, waarschuwt Weeronline.nl.

De kans op een bewolkte hemel is het grootst in het noorden van het land en het kleinst in het zuidwesten. De meteorologen van Weeronline.nl raden mensen die de maansverduistering willen volgen aan om al vroeg te gaan kijken. Mist en lage bewolking zullen in de loop van de nacht op steeds meer plaatsen de pret bederven.