De Schotse taal bevat bijzonder veel woorden en uitdrukkingen om sneeuw aan te duiden, zo blijkt uit een nieuw naslagwerk van taalwetenschappers. 

In totaal hebben Schotten nu en in het verleden 421 woorden en uitdrukkingen gebruikt om sneeuw te beschrijven.

De woorden lopen uiteen van het voor de hand liggend 'snaw' dat letterlijk sneeuw betekent tot 'skelf', een woord voor een bijzonder grote sneeuwvlok, en 'feefle', dat 'om de hoek waaiende sneeuw' betekent. 

De lijst met woorden voor sneeuw maakt onderdeeld uit van de Historical Thesaurus of Scots, de meest volledige historische Schotse woordenlijst ooit, die wordt samengesteld door wetenschappers van de Universiteit van Glasgow.

Woordenboeken

De wetenschappers classificeerden alle woorden uit Schotse woordenboeken, van de eerste edities tot nu. Ook riepen ze inwoners van Schotland op om bijzondere woorden in te sturen. De eerste woordenlijsten zijn inmiddels gepubliceerd.

Het gaat alleen nog om de categorieën sport en weer. Deze zijn gekozen omdat het onderwerpen zijn waar veel over wordt gesproken in Schotland. Volgens hoofdonderzoekster Susan Rennie is het dan ook niet zo vreemd dat er in de Schotse taal veel woorden bestaan voor sneeuw. 

"Het weer is al eeuwenlang een belangrijk deel van het leven voor mensen die in Schotland wonen", verklaart ze op de nieuwssite van de Universiteit van Glasgow. "Het grote aantal verschillende woorden laat zien hoe belangrijk het voor onze voorouders was om te communiceren over het weer, dat veel invloed had op hun dagelijkse bezigheden." 

Inuit

Het is goed mogelijk dat het aantal Schotse woorden voor sneeuw de komende maanden nog zal groeien door inzendingen van het Schotse publiek. "Er worden mogelijk nog andere woorden gebruikt waarvan we ons niet bewust zijn, daarom hebben we de hulp van het publiek ingeroepen."

Vaak wordt beweerd dat de Inuit (de eskimo's in Groenland en Canada) de meeste woorden voor sneeuw hebben. Tot nu toe is er echter nooit een onderzoek uitgevoerd waarbij het aantal woorden voor sneeuw in de taal van de Inuit op wetenschappelijke wijze is vastgesteld.