De Nederlander Sijbrand de Jong wordt de nieuwe president van het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) dat onder meer verantwoordelijk is voor de grote deeltjesversneller op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk.

Het CERN heeft de benoeming vrijdag bekendgemaakt.

De Jong is momenteel hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ook is hij betrokken bij het onderzoeksinstituut Nikhef in Amsterdam. 

Voor zijn onderzoek werd hij dit jaar benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De deeltjesversneller van het CERN, de LHC, laat bouwstenen van atomen met enorme kracht op elkaar botsen. Dat moet duidelijk maken waaruit het heelal bestaat.

Higgs-boson

De onderzoekers vonden in 2012 het Higgs-boson, het ontbrekende puzzelstuk in de natuur. Dat speelt zo'n belangrijke rol dat het ook wel het God-deeltje wordt genoemd.

Onderzoekers Peter Higgs en François Englert, die in de jaren zestig berekenden dat zo'n deeltje moest bestaan, kregen daarvoor in 2013 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Grote eer

In een reactie laat De Jong weten dat hij de benoeming beschouwt als "een hele grote eer". "Het is fantastisch om daar midden in de storm te zitten, want er is altijd wat te doen".

De Jong schat in dat zijn nieuwe functie bij het CERN ongeveer 50 tot 60 procent van zijn tijd zal kosten. Hij wil de werkzaamheden daar combineren met zijn overige werk, onder meer bij de Radboud Universiteit. De functie van president bij het CERN is overigens niet betaald. "Dat is om de positie volkomen onafhankelijk te houden", aldus De Jong.