'Giraffes maken 's nachts mysterieuze geluiden'

Giraffes maken 's nachts mysterieuze geluiden, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De dieren blijken in de duisternis zachtjes naar elkaar te 'hummen' op een volume dat nog net door mensen is te horen.

Mogelijk is het voor de giraffes een manier om met elkaar te communiceren in het donker, maar het is ook niet uitgesloten dat ze de geluiden onbewust maken.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Wenen in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Research Notes.

Geluidsopnames

De wetenschappers baseren hun conclusies op 1000 uur aan geluidsopnames in de verblijven van giraffes in drie  verschillende dierentuinen. Op alle drie de locaties bleken de dieren bij het vallen van de duisternis zacht te 'hummen' op een voor mensen hoorbare frequentie van 92 Hertz.

"Ik was gefascineerd, want de signalen hebben een heel interessante toon en complexe akoestische structuur", verklaart hoofdonderzoekster Angela Stöger op nieuwssite New Scientist.

Gesnurk

Tot nu toe vermoedden wetenschappers dat giraffes geen betekenisvolle geluiden konden maken. Het zou de dieren te veel energie kosten om de benodigde lucht uit hun longen naar hun keel te pompen voor een kreet of roep. Die theorie is nu achterhaald.

De grote vraag is waarom giraffes alleen 's nachts geluiden maken. De wetenschappers houden er rekening mee dat het 'gehum' een soort gesnurk is waarvan de dieren zich zelf niet bewust zijn.   

"Maar", zegt onderzoekster Meredith Bashaw. "Het kan ook een manier zijn voor de giraffes om met elkaar te communiceren als ze elkaar niet goed kunnen zien door de duisternis. Zo van: hé, ik sta hier."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie