Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld waarmee 3d-prints van het hart kunnen worden gemaakt. De kunststof harten moeten artsen helpen in de voorbereiding van operaties.

Dat meldt Phys.org donderdag.

Met het systeem kan aan de hand van een MRI-scan een replica worden gemaakt van het hart van patiënten. Volgens onderzoekers van het MIT en het Boston Children’s Hospital kan de replica in enkele uren worden gemaakt.

Aan de hand van de 3d-prints kunnen cardiologen zich bij de voorbereiding op operaties richten op de individuele staat van het hart.

Belang

Het belang van de prints in de voorbereiding op operaties wordt benadrukt door onderzoeksleider Polina Golland. "Artsen kijken met hun handen", aldus Golland.

Met het 3d-model moet het aantal imperfecties in operaties worden teruggedrongen. Door de betere voorkennis zouden minder fouten worden gemaakt. Ook wordt de tijd de arts het blootgelegde hart moet observeren korter.

Deze herfst wordt het project met cardiologen geëvalueerd. Uiteindelijk zouden de prints gebruikt moeten worden bij het op maat maken van protheses.