Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bernie Ecclestone

'Mensen vragen elke 90 seconden om opheldering in gesprek'

Mensen vragen gemiddeld elke 90 seconden om opheldering in een gesprek, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Sprekers in alle talen gebruiken eens per anderhalve minuut het woordje 'he?' of een specifieke vraag waarmee ze duidelijkheid proberen te krijgen over iets in het gesprek dat ze niet goed hebben begrepen.

Dat melden onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One

De nieuwe bevinding kan mogelijk van pas komen bij het verbeteren van computerprogramma's die met mensen praten, zoals Siri en Google Now.

Gebarentaal

De wetenschappers analyseerden bij hun onderzoek 48 uur aan gesprekken in 12 verschillende talen, waaronder het Russisch, Chinees, Engels.

Alle sprekers bleken gemiddeld eens per 90 seconden op dezelfde wijze om opheldering te vragen. Dat het altijd op dezelfde wijze gebeurt, is opmerkelijk, omdat taalwetenschappers er lang vanuit gingen dat de structuur van gesprekken sterk varieerde per taal en cultuur.

Volgens hoofdonderzoeker Mark Dingemanse zijn er globaal gezien drie verschillende manieren waarop mensen om duidelijkheid vragen over iets in een gesprek dat ze niet begrijpen."Soms gebruiken we een woordje als 'hè?', maar vaak stellen we ook specifieke vragen zoals 'wie bedoel je?'", verklaart hij tegenover NU.nl. De derde manier waarop mensen om opheldering vragen, is volgens hem het doen van suggesties, zoals 'Bedoel je Jan?'.

Stuurcorrecties

Elke 90 seconden om duidelijkheid vragen in een gesprek lijkt veel, maar volgens Dingemanse laat het vooral zien hoe goed het menselijk taalsysteem werkt. "We zijn het ons niet eens bewust. Vergelijk het met stuurcorrecties bij het autorijden: we maken ze constant, maar we hebben de illusie dat we moeiteloos midden op de weg blijven." 

Verder benadrukt hij dat het een gemiddelde is. "Dus er gaan ook wel eens 10 minuten voorbij in een gesprek zonder dat er iemand vraagt om opheldering."

Computers

De studie is onder meer bruikbaar voor computerprogrammeurs. De nieuwe bevindingen kunnen mogelijk helpen om computers op meer 'menselijke' wijze te laten reageren in gesprekken met gebruikers, bijvoorbeeld als ze stemcommando's niet begrijpen.

"We hopen inderdaad dat het voeren van gesprekken met computers in de toekomst makkelijker wordt door onze bevindingen", aldus Dingemanse.


Lees meer over:

Wetenschap

Aanbevolen artikelen