
Leven in zee in veertig jaar tijd gehalveerd
Dat blijkt woensdag uit het Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds.
Voor vissoorten die wereldwijd veel worden gegeten, zoals tonijn en makreel, is dat zelfs 74 procent. Volgens het rapport is naast overbevissing en vervuiling klimaatverandering een belangrijke oorzaak.
''Het is schrikbarend om te realiseren dat we in enkele generaties de oceanen wereldwijd ernstig hebben beschadigd", aldus Carol Phua, een van de opstellers van het rapport.
''We vangen vis sneller dan ze zich voortplanten, vervuilen hun leefgebieden en vernietigen hun kraamkamers, zoals koraalriffen, mangrovebossen en zeegrasvelden. Het leven in zee is gelukkig veerkrachtig en kan zich herstellen, maar dan moet de wereld snel maatregelen nemen om onze oceanen daadwerkelijk te beschermen."
Koraal
Door massatoerisme, vervuiling, stijging van zeetemperatuur als gevolg van klimaatverandering en visserij met dynamiet is ook al de helft van het koraal verdwenen. Daardoor is een derde van alle vissoorten in het rapport, omdat ze afhankelijk zijn van koraal, de afgelopen decennia flink afgenomen.
De situatie van haaien, zeekomkommers en zeeschildpadden, die essentieel zijn voor gezonde ecosystemen, is zorgwekkend. Koraal is onder meer afhankelijk van haaien die de riffen in balans houden door zieke en zwakke rifvissen op te eten. Een op de vier haaiensoorten wordt echter bedreigd door zware overbevissing voor alleen hun vinnen.