
Stad met veel bomen en planten is koeler
Dat blijkt uit onderzoek van de NASA.
Hoe meer de infrastructuur van een stad bestaat uit 'ondoordringbare oppervlakken' als beton en stenen, hoe warmer de stad is ten opzichte van het gebied om de stad heen.
Als de stad voor 35 procent bestaat uit ondoordringbare oppervlakken en voor 65 procent uit vegetatie, is de stad gemiddeld 1,3 graden celsius warmer dan het gebied om de stad heen.
Wanneer de stad voor 65 procent bestaat uit ondoordringbare oppervlakken en voor 35 procent uit vegetatie, is het verschil 1,6 graden. Een groene stad zal daardoor aangenamer zijn om te leven voor mensen die niet van hitte houden.
Verschil
Het verschil van 0,3 graden lijkt misschien klein, maar een graad verschil kan ervoor zorgen dat 20 procent meer gebruik wordt gemaakt van airconditioning.
Volgens de NASA is het effect zo groot dat steden in de woestijn door dit effect leefbaar zijn. Doordat er in deze steden grasvelden worden aangelegd en bomen worden geplant, is de stad in de woestijn juist veel koeler dan haar omgeving.
De NASA heeft het effect van vegetatie op een stad onderzocht aan de hand van satellietbeelden en data over temperatuur.