Donderdag 7 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Zon en wolken boven Buttermere in het Lake District

Wetenschappers willen wolken witter maken

Een groep wetenschappers uit Silicon Valley wil wolken witter maken om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Door: NU.nl

Dat meldt het nieuwsplatfrom Newsala vandaag.

Door verkleinde deeltjes zeewater de lucht in te schieten, zouden wolken helderder worden en meer zonlicht terug de ruimte in kaatsen. Hierdoor zou de temperatuur op aarde omlaag kunnen worden gebracht.

Het project staat nog in de kinderschoenen. De wetenschappers willen volgend jaar de eerste tests gaan uitvoeren op het land. 

In een volgende fase van het project willen de onderzoekers vanaf een boot de verkleinde deeltjes zeewater daadwerkelijk de wolken inschieten. Dit moet in 2018 of 2019 gebeuren.

Geo-engineering

Het project is een vorm van geo-engineering. Bij geo-engineering worden de natuurlijke systemen van de aarde door menselijke hand beïnvloed.

Deze manier om de opwarming van de aarde aan te pakken kan op veel weerstand rekenen. Critici denken dat mensen door geo-engineering hun eigen verantwoordelijkheid in de klimaatproblematiek vergeten.

De onderzoekers hebben aangegeven dat ze geo-engineering alleen gebruiken als het echt nodig is. Toch willen ze de methode paraat hebben. Volgens de wetenschappers heeft de mens misschien wel geen andere keuze dan het gebruiken van dergelijke technieken.

Beeld: NU.nl/Mariet van der Heijden

Aanbevolen artikelen