Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Facebook

Rijkere mensen hebben minder internationale Facebookvrienden

Mensen uit hogere sociale klassen hebben minder Facebookvrienden uit het buitenland dan mensen uit lagere sociale klassen.
Door: NU.nl

Dat meldt Phys.org donderdag.

Ondanks de middelen die rijkere mensen hebben om internationale vrienden te ontmoeten, zoeken zij hun vrienden voornamelijk binnen eigen land.

Mensen uit lagere sociale klassen hebben vijftig procent meer internationale vrienden dan mensen uit hogere sociale klassen.

De resultaten van het onderzoek sluiten aan bij de hypothese dat mensen uit hogere sociale klassen nauwelijks afhankelijk zijn van andere groepen en daarom minder betrokken zijn met mensen uit lagere sociale klassen.

Ongelijkheid

"De resultaten kunnen een mechanisme aantonen waarbij de moderne tijd een vermindering van ongelijkheid faciliteert, omdat mensen uit lagere sociale klassen hun voordeel pakken uit platforms als Facebook om hun sociale kapitaal over de nationale grenzen heen uit te breiden." Dat zegt co-auteur Aleksandr Spectre.

Voor het onderzoek naar de relatie tussen sociale klasse en het internationale karakter van vriendschapsnetwerken werd anonieme data van Facebook gebruikt.

Co-auteur Maurice Yearwood erkent dat het onderzoek is gebaseerd op correlaties en dat het methodologisch gezien nog uitgebreid moet worden. De wetenschappers zien het echter als een goede eerste stap voor dit soort onderzoek.

Aanbevolen artikelen