Zuidelijke rotspinguïns zijn monogaam in de liefde, maar brengen slechts weinig tijd door met hun partner. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

De dieren zoeken elkaar alleen op tijdens het paarseizoen en zijn dan slechts enkele maanden samen.

De rest van het jaar bevinden de pinguïns zich op gemiddeld 600 kilometer afstand van hun partner.

Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

GPS

Zuidelijke rotspinguïns staan erom bekend dat ze hun hele leven trouw blijven aan één partner. De wetenschappers volgden bij hun studie tien koppeltjes tijdens hun broedseizoen op de Falklandeilanden, met behulp van GPS-apparatuur.

Voordat de eieren uitkwamen, waren de koppeltjes gemiddeld 25 dagen samen. Tijdens het grootbrengen van de kuikens brachten ze gedurende zeventig dagen alleen de nachten samen door. Daarna scheidden de wegen van de mannetjes en vrouwtjes zich: ze maakten onafhankelijk van elkaar een tocht door de Atlantische Oceaan. 

De geliefden bevonden zich in deze periode vaak op honderden kilometers afstand van elkaar. Eén koppeltje werd zelfs gescheiden door 2.500 kilometer zee.  

Broedplaats 

Daarmee zijn de monogame pinguïns slechts 23 procent van het jaar in elkaars nabijheid. De dieren gebruiken dan ook niet voor niets elk jaar dezelfde broedplaats.

"Partners kunnen elkaar daardoor waarschijnlijk gemakkelijk vinden als ze weer aan land gaan", verklaart hoofdonderzoeker Jean-Baptiste Thiebot op nieuwssite Phys.org. "Ze ontmoeten elkaar op een plek die ze allebei goed kennen."