De man is in de tijd van jagers en verzamelaars monogaam geworden door de invloed van grootmoeders op de evolutie van de mens.

Dat staat in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS, aldus ABC Science.

Hoofdauteur Kirsten Hawkes gebruikte eerder onderzoek om de relatie tussen grootmoeders en de monogame man bloot te leggen.

Eerder onderzoek toonde aan dat wanneer grootmoeders op zoek gingen naar voedsel, hun dochters meer kinderen baarden dan gebruikelijk. Dit komt doordat zij zich niet meer hoefden te ontfermen over het vinden van etenswaar.

Het was in eerste instantie niet gangbaar dat een vrouw grootmoeder werd. Doordat grootmoeders hun dochters konden helpen om meer kinderen te baren, werden er meer kinderen geboren met genen om oud te worden. 

In het nieuwe onderzoek laat Hawkes met computermodellen zien dat door de verhoogde levensverwachting er steeds meer vruchtbare mannen ten opzichte van vruchtbare vrouwen waren. Vrouwen werden namelijk vaker oud genoeg om in de menopauze te belanden.

Concurrentie

Door de vernieuwde balans nam de concurrentie onder mannen toe, waardoor mannen eerder geneigd waren om bij dezelfde vrouw te blijven om kinderen mee te baren en op te voeden.

De mens is de enige onder primaten en zoogdieren die niet alleen voor zichzelf voedsel verzamelt. Dit heeft dus veroorzaakt dat de mens in de hoogste mate monogaam geworden is.

De resultaten volgen uit observaties uit de jaren 80, toen Hawkes de Hazda-stam in Tanzania volgde.