Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'IJsberen kunnen overleven zonder ijs'

IJsberen kunnen overleven als het ijs in hun leefomgeving uiteindelijk smelt, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Als ijsberen door het verdwijnen van het ijs niet goed meer kunnen jagen op zeehonden, kunnen ze zichzelf in leven houden door landdieren te gaan eten.    

Waarschijnlijk zullen ze zich voldoende kunnen voeden met de eieren van sneeuwganzen en rendieren.

Bevroren

Eerdere studies suggereerden dat ijsberen na 2068 zouden uitsterven. Tegen die tijd zouden de dieren door de voorspelde smelting van het poolijs in hun leefomgeving 180 dagen per jaar worden afgesneden van de bevroren delen van de oceanen, waar ze jacht maken op zeehonden.

Uit een nieuwe computersimulatie blijkt echter dat de dieren dat gebrek aan calorieën zouden kunnen opvangen door te gaan jagen op landdieren, zoals kariboes. Uit observaties in Canada blijkt dat ijsberen daar soms al met succes jacht maken op deze rendieren.

Opportunisten

"IJsberen zijn opportunisten", verklaart hoofdonderzoeker Robert Rockwell op de nieuwssite van het American Museum of Natural History. "Uit de analyse van ijsberenpoep en ooggetuigenverslagen blijkt dat sommige jongvolwassen ijsberen al planten en landdieren eten in periodes waarin er veel ijs smelt in hun leefomgeving."

Rendieren en de eieren van sneeuwganzen zijn aantrekkelijke hapjes voor de beren, omdat deze prooien hen relatief veel calorieën opleveren. De voedingswaarde van kariboes is vergelijkbaar met die van zeehonden.

IJsberen kunnen de eieren van de ganzen zo makkelijk te pakken krijgen, dat het ze bijna geen energie kost.

Aanbevolen artikelen