Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Zeeziekte te voorkomen met elektrische schokjes'

Britse wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om zeeziekte te voorkomen. 
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Door elektrische schokjes toe te dienen aan het hersengebied dat bewegingen van het lichaam detecteert, kunnen de symptomen van zeeziekte worden onderdrukt.

De zogenoemde pariëtale kwab reageert door de stimulatie minder sterk op deinende bewegingen, zodat mensen hier minder snel misselijk van worden.

Dat melden onderzoekers van het Imperial College in Londen in het wetenschappelijk tijdschrift Neurology.  

Stoel

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door proefpersonen in een gemotoriseerde stoel te laten plaatsnemen die de draaiende en deindende bewegingen maakt. Bij alle deelnemers werden ook elektroden op het hoofd geplaatst waarmee de  hersenen elektrisch konden worden gestimuleerd. 

Al snel bleek dat klachten die optraden als gevolg van de heftige bewegingen konden worden bestreden met lichte elektrische schokjes. Als de pariëtale kwab van de proefpersonen onder stroom werd gezet met de elektroden kregen ze minder snel last van misselijkheid en herstelden ze sneller na een 'ritje' op de deinende stoel.  

Telefoon

Volgens hoofdonderzoeker Quadeer Arshad kan de geteste techniek binnen afzienbare tijd leiden tot de ontwikkeling van een handzaam apparaatje dat zeeziekte bestrijdt doormiddel van elektrische schokjes. "We zijn ervan overtuigd dat mensen binnen vijf tot tien jaar bij een drogist binnen kunnen lopen om een anti-zeeziekte-apparaatje te kopen", verklaart hij op de nieuwssite van het Imperial College. 

De techniek kan mogelijk zelfs worden geïntegreerd in mobiele telefoons. "Je zou dan bijvoorbeeld via je koptelefoon lichte stroomstootjes kunnen toedienen aan je hersenen", aldus Arshad. "In dat geval zou je kleine plakkertjes op je schedel moeten bevestigen voordat je op een boot stapt."

Bekijk een filmpje van het zeeziekte-experiment

Aanbevolen artikelen