Katten blijken onafhankelijker dan oorspronkelijk gedacht. Testresultaten wijzen uit dat katten vrijwel geen last hebben van verlatingsangst.

Dat meldt Plos One.

In vergelijking met honden zien katten hun eigenaar veel minder als bron van veiligheid. Hoewel de sociale vaardigheden van katten steeds meer worden onderstreept, maakt dat het dier niet automatisch afhankelijker.

De test hield in dat de eigenaars van katten de dieren verlieten in een vreemde omgeving. Vervolgens verlieten vreemdelingen de katten in dezelfde omgeving. Er werd alleen een lichtelijke toename van het gemiauw geconstateerd.

Omdat er geen verder geen concrete tekenen van afhankelijkheid werden aangetoond, wordt het gemiauw opgevat als frustratie of iets dat aangeleerd is.

Populair

Vermoedelijk door de geringe afhankelijkheid van de kat, is het dier recentelijk de hond voorbij gestreefd als populairste huisdier in Europa. Mensen zien katten vaak als ideaal huisdier om te verzorgen tijdens drukke werkweken.

De zelfstandigheid van de kat wordt toegewezen aan de oorsprong van het dier. Katachtigen jagen in tegenstelling tot honden vaker alleen.