Orang-oetanvrouwtjes zijn eerder geneigd kinderen te krijgen bij mannetjes met brede wangen. Dat meldt Behavioral Ecology and Sociobiology.

Uit de publicatie blijkt dat vrouwtjes vallen op dominante mannetjes.

De grote wangplaten zijn een kenmerk van de dominantie van orang-oetanmannetjes. In een gebied met orang-oetans heeft meestal de dominantste aap ook de breedste wangen.

Dit is niet het enige kenmerk van dominantie bij orang-oetans. Ook zijn zij groter van omvang en kunnen zij door de hangende keelzak over grotere afstand communiceren.

Vaderschapstesten

Onderzoekers van het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology zijn onder meer achter de voorkeur van de vrouwtjes gekomen door vaderschapstesten uit te voeren.

Een ander deel van het onderzoek volgt uit de observatie van voormalig dominante orang-oetan Kusasi. Tijdens de periode van zijn dominantie verwekte hij de meeste kinderen van alle mannelijke orang-oetans.

Verschil

Het feit dat vrouwtjes de voorkeur hebben voor de dominante aap, betekent niet dat de andere orang-oetanmannetjes geen kinderen verwekken.

Het verschil in het aantal bevruchtingen per mannetje verschilt het minst wanneer het onduidelijk is welke orang-oetan aan het hoofd staat.