De Amerikaanse regering heeft groen licht gegeven voor de bouw van de grootste camera ter wereld. 

De zogenoemde Large Synoptic Survey Telescope zal worden gebouwd aan de Universiteit van Stanford en krijgt een resolutie van 3.2 gigapixel.

Het apparaat moet in 2020 worden geïnstalleerd op de berg Cerro Pachón in Chili en zal sterren en sterrenstelsels gaan fotograferen.

Dat meldt het National Accelerator Laboratory van de Universiteit van Stanford

Auto

De beslissing van het Amerikaanse Ministerie van Energie om de bouw van de camera goed te keuren, is de laatste stap in een lang voortraject. "We kunnen nu eindelijk beginnen met de productie van onderdelen", verklaart projectleider Steven Kahn.    

De Large Synoptic Survey Telescope zal ongeveer drie ton gaan wegen en krijgt de afmetingen van een kleine auto. Het apparaat moet vanaf 2020 enkele malen per week de zuidelijke sterrenhemel fotograferen vanuit Chili.

Schermen

In een periode van tien jaar zal de camera enkele tientallen miljarden sterrenkundige objecten gaan vastleggen, zoals sterren en sterrenstelsels. De beelden zullen sterrenkundigen helpen bij het onderzoek naar onder meer donkere materie en de formatie van sterrenstelsels.  

Jaarlijks zal er ongeveer 6 miljoen gigabyte aan beeldmateriaal worden verzameld door de Large Synoptic Survey Telescope. Met een gewone 8-megapixel-camera zou iemand elke dag 800.000 foto's moeten nemen om zo veel beeldmateriaal te verkrijgen, zo meldt de nieuwssite van het tijdschrift Forbes.     

Om de opnames van de Large Synoptic Survey Telescope op de maximale resolutie te bekijken, zou een oppervlak nodig zijn dat bestaat uit 1500 HDTV-schermen.