Rond 2050 zal er zo veel plastic in de wereldoceanen drijven dat het afval in de maag van bijna elke zeevogel zal belanden. Dat blijkt uit een nieuwe studie. 

Op dit moment wordt bij 90 procent van alle zeevogelsoorten regelmatig plastic in de maag aangetroffen, maar binnen 35 jaar zal dit cijfer zijn gegroeid naar 99 procent.

Als wordt gekeken naar individuele dieren, zal ongeveer 95 procent van alle zeevogels in 2050 af en toe per ongeluk een stuk plastic doorslikken.

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Opvallen

Zeevogels zien plastic in de oceaan vaak aan voor voedsel, omdat de stukjes afval meestal felle kleuren hebben en opvallen in het water.  

De wetenschappers deden onderzoek naar 186 zeevogels, waaronder pinguïns, albatrossen en meeuwen. Ze brachten zo nauwkeurig mogelijk in kaart wat de vogels eten en in welke delen van de wereldzeeën ze hun voedsel verzamelen. Vervolgens zetten ze deze informatie af tegen gegevens over de huidige hoeveelheid plastic in verschillende delen van de oceanen en de verwachte toename van plastic afval in deze gebieden. 

Ook analyseerden ze gegevens over het aantal zeevogels waarbij nu al regelmatig plastic in de maag wordt aangetroffen, een cijfer dat met 0,2 procent per jaar toeneemt. 

Onontkoombaar

Op basis van zijn analyse concludeert hoofonderzoeker Chris Wilcox dat plastic in 2050 een ontontkoombaar onderdeel worden van het dieet van alle vogels die in de oceanen leven. 

"Voor het eerst hebben we nu een wereldwijde schatting van hoe groot de impact van plastic zal zijn op de soorten die in zee leven", verklaart hij in de Britse krant The Independent.

In sommige delen van de wereldzeeën bevindt zich op dit moment al zo veel afval dat er 600.000 stukjes plastic voorkomen per vierkante kilometer. Per jaar groeit de hoeveelheid plastic met 300.000 ton.