
'Centrum van Melkweg is meest logische plek voor buitenaards leven'
De binnenste regio's van de Melkweg bevatten bijzonder veel planeten met de juiste omstandigheden voor het ontstaan van intelligent leven.
Daardoor zouden in dit deel van ons sterrenstelsel 2 miljard jaar geleden al complexe samenlevingen kunnen zijn ontstaan.
Dat schrijven de onderzoekers van de Universiteit van New South Wales in het wetenschappelijk tijdschrift Astrobiology.
Supernova's
De wetenschappers analyseerden de omstandigheden in verschillende regio's van de zogenoemde galactische bewoonbare zone van de Melkweg. Dat is het gebied van ons sterrenstelsel waar de omstandigheden het meest gunstig zijn voor de evolutie van levensvormen.
Een deel van deze zone bevindt zich in het centrum van de Melkweg. Tot nu toe werd echter aangenomen dat de kans op het aantreffen van intelligent leven in deze binnenste regio's toch klein was, omdat er veel explosies van supernova's (uitdovende sterren) plaatsvinden.
Beschaving
Uit de nieuwe analyse blijkt echter dat het aantal planeten in het centrum van de Melkweg zo groot is dat het risico op supernova's de kans op het ontstaan van levensvormen niet of nauwelijks kan hebben verkleind.
Volgens de wetenschappers is het zelfs goed mogelijk dat er op één van de planeten al intelligent leven is geëvolueerd voordat de eerste levensvormen op aarde ontstonden. Dat meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.
"Onze bevindingen suggereren dat het centrum van de Melkweg één van de meest logische plekken is om te zoeken naar buitenaards leven en dat de beschavingen die hier zijn ontstaan mogelijk ouder zijn dan onze eigen beschaving", schrijft hoofdonderzoeker Ian Morrison in zijn studie.