Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Britse neuroloog en schrijver Oliver Sacks (82) overleden

De Britse neuroloog en schrijver Oliver Sacks is zondag op 82-jarige leeftijd in New York overleden. 
Door ANP/NU.nl

Dat meldt The New York Times zondag. 

Sacks was al geruime tijd ziek. Hij leed aan kanker. Dit maakte hij op 81-jarige leeftijd bekend middels een ingezonden brief in The New York Times. 

De neuroloog werd negen jaar geleden gediagnostiseerd met een oogmelanoom, waardoor hij uiteindelijk ook blind raakte aan een oog. Deze tumor leidde bij Sacks tot uitzaaiingen naar zijn lever. 

Hij verkeerde toen naar eigen zeggen al in de laatste fase van zijn leven. "Dat ik als denkend wezen op deze prachtige planeet kon zijn, is een enorm voorrecht en avontuur geweest", aldus Sacks in zijn brief. 

Uiteindelijk bleef hij nog ruim een halfjaar in leven. Een week geleden stuurde hij nog een tweet.


Dat ik als denkend wezen op deze prachtige planeet kon zijn, is een enorm voorrecht en avontuur geweest
Oliver Sacks, 19 februari 2015

Boeken

Sacks werd vooral bekend vanwege zijn boeken over de afwijkingen in de hersenen bij mensen. In de Verenigde Staten gingen er meer dan een miljoen boeken van hem over de toonbank.

Ook de verfilmingen van en theaterstukken over zijn werk waren mateloos populair. Hij ontving jaarlijks zo'n 10.000 brieven. ''Van mensen variërend tussen de tien en negentig jaar oud, of zelfs van mensen uit de gevangenis'', liet hij zich ooit ontvallen.

Oliver Sacks overleden

Awakenings

Een van zijn bekendste werken is het boek Awakenings (Ontwaken in verbijstering) uit 1973, dat tweemaal werd verfilmd.

In de laatste verfilming, uit 1990, speelden Robin Williams en Robert De Niro de hoofdrollen. Het verhaal gaat over een arts die een nieuw medicijn test op mensen die door een slaapziekte in katatonische toestand zijn geraakt.

Bekijk de trailer van Awakenings (1990):

Groot succes

Naast Awakenings was The man who mistook his wife for a hat (1985) een groot succes. In dat boek bundelde Sacks tal van zaken die hij tegen was gekomen tijdens zijn loopbaan als neuroloog.

Het boek werd een jaar na de verschijning bewerkt tot een opera. Sacks werkte ook samen met Wim Kayzer aan de VPRO-televisieserie Een schitterend ongeluk (1993).

Aanbevolen artikelen