Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Noordpool

Minister verdubbelt budget expeditie Noordpool

Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft het budget dat beschikbaar is voor poolonderzoek verdubbeld.
Door NU.nl

Dat schrijft de NOS zaterdag.

Koenders is op bezoek bij de Nederlandse expeditie in Spitsbergen, Noorwegen en maakte daar bekend dat er voortaan 600.000 euro voor het onderzoek wordt uitgetrokken.

"De Nederlandse regering vindt het heel belangrijk dat dit onderzoek wordt voortgezet, ten behoeve van het klimaat, maar ook omdat dit geostrategisch een belangrijke locatie is", zegt Koenders. "Er moet een goede afweging zijn tussen de belangen van scheepvaart, exploratie en de natuur."

De minister beaamt dat het om een bescheiden bedrag gaat, maar benadrukt dat er vanuit de overheid ook andere dingen tegen klimaatverandering worden gedaan.

Grote rol

Daarnaast zorgt de internationale samenwerking met andere aanwezige partijen zoals China, Rusland, Canada, Amerika en de Noren voor een grote rol voor Nederland in de besluitvorming over de Noordpool, aldus Koenders.

De klimaatverandering brengt veel besluiten met zich mee, zoals strengere regels over de scheepvaart en de exploratie van olie en gas. "Daarom is het zo belangrijk dat wat er hier gebeurt, direct voor politiek en beleid gebruikt kan worden."

Gisteren kwam een groep van 55 wetenschappers na de grootste Nederlandse expeditie ooit weer terug op het eiland Spitsbergen, waar het onderzoeksstation staat.

Koenders vliegt na zijn bezoek door naar Alaska voor een klimaatconferentie waar ook de Amerikaanse president Obama bij aanwezig is. 

Expeditie Noordpool

Aanbevolen artikelen