Donderdag 30 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Laatste test André Kuipers

André Kuipers was in ruimte bang voor grote fouten

Astronaut André Kuipers was tijdens zijn twee ruimtereizen heel bang om grote fouten te maken. Eén keer ging het bijna mis, toen door een slordigheid tijdens een experiment de aansluiting van een gasfles afbrak.
 
Door: NU.nl

Dat vertelde Kuipers in de nacht van donderdag op vrijdag in het VPRO-programma Nooit meer slapen.

"Als je de ruimte in gaat, word je gedrild voor alle mogelijke noodgevallen. Tachtig procent van de dingen die je leert, gebruik je nooit. Iedereen die de ruimte in gaat, is bang voor foutjes: heel veel mensen hebben heel veel geld en energie gestoken in wat jij daar aan het doen bent."

De Nederlandse ruimtevaarder bekende om die reden in de ruimte alle handelingen ook veel trager uit te voeren. "Na tien of twintig keer ligt routine op de loer. Maar je moet altijd netjes elke stap van de procedures blijven volgen."

Slordigheid

Tijdens zijn missie was Kuipers één keer slordig. Bij een experiment met een gasfles brak de aansluiting tussen de fles en de slang af, als gevolg van een kleine onzorgvuldigheid van de Nederlander. "Het was een experiment van een man die ik al twintig jaar ken, dus ik voelde me heel stom. 3D-printers waren er toen helaas nog niet. Uiteindelijk hebben we met een soortgelijke aansluiting die nog in de la lag en heel veel tape de boel kunnen repareren. Maar dat was wel even een nachtmerrie."

De astronaut was te gast in het programma naar aanleiding van het ruimteconcert dat hij zondag in het Concertgebouworkest begeleidt. Het Rotterdamse Philharmonisch Orkest speelt muziek die Kuipers luisterde in de ruimte, zoals The Planets van Holst en muziek uit de futuristische ruimtefilm 2001: A Space Odyssey.

"Dit was muziek die ik als kind al leerde kennen en die ik toen al associeerde met mijn ruimtevaartdroom. Het gaf een enorm kosmisch gevoel toen ik de tientallen jaren later daadwerkelijk kon luisteren terwijl ik vanuit de ruimte op de aarde neerkeek."

Nieuwe missie

Kuipers zou best nogmaals de ruimte in willen, maar acht de kans klein. "Dat heeft niet zozeer met mijn leeftijd te maken: John Glen ging op zijn 76e nog een keer mee met een missie. Maar Europa doet maar voor acht procent mee aan het spaceshuttle-programma en er zijn heel veel astronauten die nog nooit zijn geweest."

Hij zegt zijn leven verder te gaan wijden aan andere missies, zoals biodiversiteit. "Mensen luisteren graag naar mijn verhalen, en hopelijk kan ik ze ondertussen ook een boodschap mee geven, dat we met de aarde weer een betere balans moeten vinden. Ik ben best trots als twintigers mij komen vertellen dat ik ze heb gestimuleerd om een studie te kiezen waarmee ze zich in kunnen zetten voor een betere wereld."

Aanbevolen artikelen