Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
nautilus

Zeldzame inktvis duikt na bijna dertig jaar weer op

Amerikaanse wetenschappers hebben voor de kust van een eilandje in Papoea-Nieuw-Guinea een zeer zeldzame inktvis waargenomen. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om Allonautilus scrobiculatus, een specifieke inkvis die al dertig jaar niet meer was waargenomen.

De inktvis heeft een bijzondere uitwendige schelp die al voorkwam bij verwante soorten die 500 miljoen jaar geleden leefden. Het dier wordt daarom door veel wetenschappers beschouwd als een 'levend fossiel'.    

Dat meldt de Universiteit van Washington.

Fotograferen

De zeldzame inktvis werd eerst bij toeval waargenomen door Bruce Saunders, een Amerikaanse bioloog die tijdens veldwerkzaamheden op Ndrova Island in Papoea-Nieuw-Guinea een duiktripje maakte.

Onderzoeker Peter Ward van de Universiteit van Washington reisde vervolgens ook af naar het gebied en slaagde erin om de inktvis te fotograferen. Hij kan zijn geluk niet op met de ontdekking. "Hiervoor hadden slechts twee mensen Allonautilus scrobiculatus gezien", verklaart hij op nieuwssite EurekAlert. "Mijn collega Bruce zag het dier als eerste, ik zag er een paar weken later ook één."

Evolutie

De wetenschappers slaagden er uiteindelijk zelfs in om enkele van de zeldzame inktvissen te vangen. Uit de analyse van organen zoals de kaken, kieuwen en de uitwendige schelp blijkt dat de dieren weldegelijk zijn geëvolueerd in de afgelopen 500 miljoen jaar.

"Sommige kenmerken van het dier, zoals de schelp, zijn niet veranderd", aldus Ward. "Maar andere organen hebben weldegelijk een verandering doorgemaakt."

Diepte

De laatste observatie van de mysterieuze inktvis dateerde van 1986. Volgens de wetenschappers is het lastig Allonautilus scrobiculatus te spotten, omdat de soort normaal gesproken alleen op een zeer specifieke diepte voorkomt.

"Deze inktvissen zwemmen net iets boven de bodem van het gebied waarin ze zich bevinden", aldus Ward. "Het water aan de oppervlakte is zo warm dat ze zich daar meestal niet vertonen."

Aanbevolen artikelen