Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
wetenschap onderzoek lab laboratorium

'Wetenschappelijke studies met korte titels krijgen meer aandacht'

Wetenschappelijke artikelen met korte titels krijgen over het algemeen meer aandacht, zo blijkt uit een nieuwe studie.  
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Onderzoekers citeren vaker uit papers met beknopte titels dan uit artikelen met een lange omschrijving op het voorblad.

Dat komt waarschijnlijk omdat titels met weinig woorden beter te begrijpen zijn.

Tot die conclusie komen Britse onderzoekers van de Universiteit van Warwick in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

Tijd

De wetenschappers analyseerden de lijst van de 20.000 meest geciteerde wetenschappelijke artikelen uit elk jaar tussen 2008 en 2013. Ze vonden een verband tussen de lengte van de titel en het aantal vermeldingen van de verschillende studies in andere artikelen. Vooral in de jaren 2008 en 2009 was de link tussen korte titels en een groot aantal citaties sterk.

In de jaren daarna nam het verband wat af, waarschijnlijk omdat er minder tijd was verstreken waarin deze onderzoeken verwijzingen konden verzamelen.

Citaties van onderzoeken zijn erg belangrijk in de wetenschap. Vaak wordt de invloed van bepaalde onderzoekers gemeten door te kijken naar het aantal malen dat er uit hun studies wordt geciteerd in andere wetenschappelijke publicaties.

Tijdschrift

Het kiezen van een korte kop kan volgens hoofdonderzoeker Adrian Letchford extra aandacht opleveren. "Mijn theorie is dat korte titels van papers gemakkelijker te lezen zijn en te begrijpen", verklaart hij op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.   

Overigens leidt een korte titel niet altijd tot meer citaties, zo blijkt uit de studie. In de meer prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften, zoals het medisch vakblad The Lancet, krijgen artikelen met lange koppen net zo veel aandacht als studies met korte titels.

Aanbevolen artikelen