Huilen heeft in sommige gevallen een positief effect op de stemming van mensen, zo blijkt uit een nieuwe Nederlandse studie. 

Na een huilbui verbetert de stemming van mensen die een emotioneel beladen film hebben gekeken binnen ongeveer negentig minuten.

Dit positieve effect wordt wel vooraf gegaan door een klein dip in hun gemoedstoestand.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Tilburg in het wetenschappelijk tijdschrift Emotion.

Tranentrekkers

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 60 proefpersonen in een laboratorium naar twee films te laten kijken die bekend staan als tranentrekkers. Tijdens de voorstelling moesten 28 deelnemers aan het experiment inderdaad huilen. De overige deelnemers hielden het droog.

De wetenschappers brachten de stemming van alle proefpersonen in kaart door ze vlak voor de films te vragen om hun gemoedstoestand weer te geven met een cijfer. Na afloop werd dit hen nog drie keer gevraagd: meteen na de voorstelling, na twintig minuten en negentig minuten.

Achtbaan

De gemoedstoestand van de mensen die niet huilden veranderde niet of nauwelijks door de films. De huilers gingen door een kleine emotionele achtbaan. 

Vlak na hun huilbui voelden ze zich gemiddeld genomen iets minder goed dan daarvoor. Maar na twintig minuten zat hun gemoedstoestand weer op hetzelfde niveau als voor de voorstelling en na negentig minuten voelden ze zich zelfs nog beter.  

Positief

Mensen zijn de enige wezens op aarde waarvan bekend is dat ze kunnen huilen. Over de functie van onze huilbuien is nog weinig bekend.

De nieuwe studie is slechts een verkennend onderzoek dat moet worden herhaald met meer proefpersonen en onder verschillende omstandigheden. Maar volgens hoofdonderzoekers Asmir Gračanin suggereert het experiment dat huilen de stemming van mensen uiteindelijk positief beïnvloedt.  

"Na een initiële verslechtering herstelt de stemming van mensen zich na verloop van tijd niet alleen", aldus Gračanin op nieuwssite EurekAlert. "De gemoedstoestand wordt uiteindelijk naar een hoger niveau getild dan voor de emotionele gebeurtenis."