Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
zonneboot

Zonnebotenrace in Amsterdam op initiatief van overleden Ockels

Tien futuristische zonneboten strijden zaterdagmiddag tijdens Sail tegen elkaar bij de allereerste Solar Boat Race. De organisatie van de wedstrijd is in handen van De Groene Grachten, een initiatief van de vorig jaar overleden astronaut en duurzaamheidsbepleiter Wubbo Ockels.
Door ANP

Zijn weduwe Joos geeft het startsein voor het evenement op de NDSM-werf, samen met de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid).

Aan boord van het duurzame zeilschip Ecolution, dat haar man liet bouwen, vertelt ze dat ze blij is dat dit initiatief wordt voortgezet. ''Het is heel dubbel hier te zijn, maar ik voel me er ook wel prettig bij om dat wat hij graag wilde, door te zetten. Het is uiteindelijk ook wel mijn missie geworden. Duurzaamheid is iets waar we ons samen voor inzetten", aldus Joos Ockels. 

Joos Ockels draagt een zwart t-shirt met het motto van Wubbo 'Astronaut of spaceship earth'. "Hij zei altijd: we moeten ons op aarde gedragen als astronauten van een ruimteschip", zo sprak ze. 

Fossiele energie

Het moet volgens haar afgelopen zijn met het gebruik van fossiele energie. "Over tien jaar kan dit ook niet meer'', zegt Ockels terwijl ze naar de drukte op het water wijst. "Dan moeten alle boten elektrisch zijn". 

De zonneboten zijn gemaakt door studenten van onder meer het ROC, de TU Delft en de Marine. De deelnemers doen een slalom en een sprint. Volgens Jelle Rademaker, mede-oprichter van De Groene Grachten, kun je de wedstrijd zien als een Formule 1-race op het water."Sommige boten kunnen wel 40 tot 45 kilometer per uur", zegt Rademaker. 

De winnaar wordt bekendgemaakt door oud-minister Jacqueline Cramer en presentatrice Floortje Dessing.

Aanbevolen artikelen